MITÄ ON HYVÄ LIIKKUVUUS JA MITEN SE SAAVUTETAAN?

Tämä on useiden seuraajiemme pyytämä toiveaihe. Mennään siis suoraan asiaan!
Hyvä liikkuvuus muodostuu kahdesta päätekijästä eli notkeudesta ja voimasta. Lisäksi tarvitaan hallintaa. Pelkkä liikeratojen suuruus ei lisää toimintakykyä, ellemme pysty tuottamaan voimaa tarkoituksenmukaisesti ja tarkasti koko liikeradan matkalle. Pelkkä voima ei myöskään paljon lohduta, jos sen käyttömahdollisuudet ovat notkeuden puutteen vuoksi hyvin rajalliset. Tässä blogitekstissä kerron, miksi liikkuvuuden kehittämisessä nämä osatekijät ovat välttämättömiä ja miten ne huomioidaan käytännön harjoittelussa.

Notkeus mahdollistaa esteettömän pääsyn eri asentoihin. Notkeuteen vaikuttaa se, kuinka paljon tai vähän kehon pehmytkudokset pistävät vastaan. Tähän vaikuttaa lihasten elastisuus eli venyvyys, nivelsiteiden joustavuus ja osaltaan myöskin faskioiden toiminta. Pelkkä pehmytkudosten vähäinen vastus ei kuitenkaan vielä takaa, että henkilön liikkuvuus olisi hyvällä tasolla. Itseasiassa se voi tarkoittaa jopa ihan päinvastaista. On nimittäin kaksi eri asiaa asettua johonkin asentoon kuin käydä asennossa tehokkaasti ja hallitusti. Asettuminen onnistuu hyvän venyvyyden varassa, mutta jälkimmäinen edellyttää hyvää liikkuvuutta. Ja vain jälkimmäisellä on merkitystä urheilusuoritusten ja kehon yleisen toiminnallisuuden kannalta.

Oikeanlaisella liikkuvuusharjoittelulla liikkeistä ja liikkumisesta tulee paitsi tehokasta, myös tarkkaa ja taloudellista.

Voima mahdollistaa vaivattoman liikkumisen eli siirtymisen asennosta toiseen. Voimantuottoon vaikuttaa lihasten koko (poikkipinta-ala), mutta myös se, miten hyvin hermosto osaa antaa toimintakäskyjä lihaksille. Lihasten motoristen yksiköiden aktivoituminen ja niiden hienovarainen ohjaus vaikuttavat suoraan siihen, kuinka hyvä on liikkeen motorinen kontrolli. Oikeanlaisella liikkuvuusharjoittelulla liikkeistä ja liikkumisesta tulee paitsi tehokasta, myös tarkkaa ja taloudellista.

Hetkellisen maksimaalisen voimantuoton lisäksi on tärkeä ymmärtää kestovoiman rooli ihmisen toiminnassa. Hyvä kestovoima mahdollistaa jaksamisen ja voimatason ylläpitämisen pitkään. Harjoittamaton lihas väsyy hyvin nopeasti sitä kuormitettaessa, koska se ei saa tarpeeksi energiaa. Oikeanlaisella harjoittelulla parannetaan energiansaantia ja sitä kautta voimakestävyyttä. Tämä tapahtuu pääasiassa hapensaantia (hiussuonitusta) kehittämällä sekä lihassolujen työtehoa kehittämällä. Tällaisen harjoitusvaikutuksen aikaansaaminen edellyttää tarpeeksi pitkään jatkuvaa harjoitusta, jossa kuorma ei ole liian suuri. Esimerkiksi eri liikesuuntiin tapahtuva lihastyö oman kehon painolla kehittää näitä ominaisuuksia.

Nyt kannattaa olla kuulolla! Liikkuvuutta, jonka välttämättömät osatekijät ovat siis notkeus ja motorisen kontrollin ohjaama voima, kehitetään parhaiten harjoittelulla, jossa nämä osatekijät YHDISTYVÄT. Toki asioita voi tehdä kehittävästi erikseenkin, en sitä sano.

Ammattitaitoinen hieronta, järkevä putkirullaus tai oikein tehdyt passiiviset venytykset voivat hyvinkin toimia pehmytkudoksen rentouttamisessa ja siten liikkeiden vastuksen vähentämisessä. Samoin kuntosaliharjoittelu voi auttaa nostamaan voimatasoja, mutta se ei välttämättä kehitä monipuolisesti liikeratojen laajuutta ja kaikkien liikesuuntien vapaata liikettä. Eri harjoitusmuotojen taitavalla yhdistelemisellä omaan harjoitusviikkoon voi päästä oikein hyvään lopputulokseen, mutta ihan helppoa se ei suoraan sanottuna ole. Siksi halusimme kehittää helpomman tavan. Meidän ratkaisumme on Mobility Circuit (M-Circuit®), joka on rakennettu alusta asti tässä tekstissä mainitut asiat mielessä. Sen parissa kehittymisen huomaa todella nopeasti.

Mobility Circuitia valmisteltiin pitkään ja hartaasti. Keräsimme siihen vuosien valmennustyön aikana saadut parhaat oivallukset ja toimivimmiksi todetut harjoitteet. Lopputulos on ainutlaatuinen harjoituskokonaisuus, joka johtaa liikkuvuuden parantumiseen harjoittelijan lähtötasosta riippumatta. Tai oikeastaan kehitys tapahtuu juuri omasta lähtötasosta käsin. Jos ensimmäisen tason liikkeet tuntuvat liian haastavilta, kannattaa harjoittelua aloittaa M-Circuit Recoverysta. Se on tämän vauhdikkaan konspetin lempeän palauttava versio.

M-Circuit yhdistelee mielekkäällä tavalla aktiivisia ja passiivisia menetelmiä. Sen avulla esimerkiksi hartiarengas ja lantioseutu saavat ennätysvauhdilla uutta toimintakykyä ja mahdolliset kiputilat alkavat hellittää. Harjoituksessa tehdään sekä pehmytkudosten venyvyyttä kehittäviä harjoitteita että laajojen liikeratojen voimaa ja hallintaa kehittäviä harjoitteita. Näihin yhdistyy usein vielä tasapainohaaste ja koko kehon toiminnallisuus. Mutta hei, mitä oikein yritän tässä sanallisesti selittää asiaa, jonka voit mennä itse testaamaan ja toteamaan aivan ilmaiseksi ja sitoutumatta yhtään mihinkään (TÄSTÄ).

Käyttäessäsi tätä kirjoitusta lähteenä viittaa siihen seuraavasti:

Mäkinen, J. Mitä on hyvä liikkuvuus ja miten se saavutetaan?
10.2.2021 julkaistu blogikirjoitus www.exercisemaster.fi-sivustolla

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa