Kuinka vähän on tarpeeksi?

Hyvin harva meistä haluaa tehdä enempää kuin on pakko. Se on ihmisen perusluonne ja se pätee erityisen hyvin omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Yleensähän heräämme aiheeseen vasta, kun on jo vähän myöhäistä ja kehoa kiusaa jokin häiriö- tai kiputila. Varmaa on, että pienemmällä vaivalla pääsisi, kun huolehtisi kehosta ennaltaehkäisevästi. Silti ei tahdo millään viitsiä. Tässä tekstissä pohditaan, mikä olisi sellainen minimimäärä keholle hyvää tekevää liikettä, jolla todennäköisesti jumitilat ja kireyksistä johtuvat kivut jäisivät syntymättä.

Sekä staattisilla asennoilla että liikkumisella on oma merkityksensä kehon hyvinvoinnin kannalta. Mitä suuremman osan ajasta vietämme paikoillaan, sitä suurempaan jumiriskiin kehomme altistamme. Sekä lihakset että joka puolella kehoa olevat kalvorakenteet (faskiat) reagoivat pitkään jatkuvaan paikallaoloon kielteisesti. Tietyt lihakset alkavat kiristyä, toiset ylivenyttyä ja kalvojen luontainen liukuminen heikkenee. Seurauksena on olotila, jonka useimmat meistä tunnistavat: kankea, kömpelö ja ahdistava. Kun pohditaan, mitä vähintään tarvitaan kehon hyvinvoinnin takaamiseksi, niin sääntö numero yksi on MINIMOI PAIKALLAOLO. Pääset pitkälle ilman minkäänlaista harjoittelua jo sillä, että muistat nousta ylös tai vaihtaa asentoa tarpeeksi usein. Mielellään vähintään vartin välein.
 
Kun lihas tai lihasryhmä on päässyt kiristymään, se ei enää hoida tehtäväänsä optimaalisesti, minkä seurauksena osa lihaksista joutuu tekemään työtä, jota niiden ei kuuluisi tehdä. Tämä lihasepätasapainona tunnettu ilmiö ei yleensä parane itsestään, vaan tarvitaan korjaavia toimenpiteitä. Hieronta tai kipulääke voi helpottaa oloa hetkellisesti, mutta varsinaisen muutoksen eteen pitää nähdä hieman vaivaa. Mutta kuinka paljon? Olemme ottaneet huomioon faskioiden toiminnan, hermolihasjärjestelmän ja ihmiskehon fysiologiset lainalaisuudet ja päätyneet seuraavaan johtopäätökseen: korjaavaa liikettä tarvitaan vähintään 90 minuuttia!
Ei tarvi kuitenkaan säikähtää, sillä nyt ei puhuta päivän liikuntamäärästä, vaan viikkotasolla tarvittavasta minimäärästä.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Voit tehdä viikoittain kolme puolituntista harjoitusta, jotka keskittyvät ryhtivirheiden korjaamiseen ja kehon luontaisten liikeratojen palauttamiseen aktiivisen lihastyön avulla. Lupaamme, että tulosta syntyy tällä määrällä. Aivan yhtä hyvin voit tehdä joka päivä  vartin pikatreenin ja päästä samaan lopputulokseen tai jopa parempaan. Keho nimittäin rakastaa säännöllisesti toistuvaa liikettä ja kiittää päivittäisestä liikkumisannoksesta voimalla hyvin. Myös mikä tahansa näiden yhdistelmä toimii, kunhan liikunta täyttää tämän kappaleen alussa mainitut tuntomerkit. Huonoin vaihtoehto on, että teet 90 minuutin treenin kerralla ja makailet viikon kuusi muuta päivää. Tosin sekin on paljon parempi verrattuna siihen, että harjoituksia olisi nolla.

Pyrittäessä minimoimaan harjoitteluun käytetty aika - kuitenkaan tinkimättä terveysvaikutuksista - pitää harjoituksen olla laadukas. Vaikka mikä tahansa liikunta on tyhjää parempi, hyvän ja huonon harjoituksen vaikutuksissa ja hyötysuhteessa on merkittävä ero. Hyvä kustannustehokas harjoitus, jonka tekeminen kolmesti viikossa riittää, huomioi kaikki liikesuunnat ja lihastyötavat. Jos harjoitus näiden lisäksi tarjoaa harjoitusärsykkeitä tasapainon, kehonhallinnan ja lihaskestävyyden kehittymiselle, voidaan puhua todellisesta superharjoituksesta. Sellaiselle harjoitukselle raivaa mielellään aikaa kiireisestäkin aikataulusta, sillä käytettyyn aikaan nähden saa valtavasti vastinetta. Sellainen harjoitus tulee tehtyä myös alkuinnostuksen jälkeenkin, koska sen aikaansaamat tulokset näkyvät ja tuntuvat.

Exercisemaster on kehittänyt tällaisen supertreenin. Tai oikeastaan kaksi, sillä alkuperäinen M-Circuit sai vuoden 2022 alussa seurakseen M-Circuit Recoveryn.  Parhaiten pidät hyvinvoinnistasi huolta yhdistelemällä näiden kahden menetelmän harjoituksia omaan viikkorytmiisi: energisenä kannattaa tehdä M-Cirucitia ja kuormittuneena M-Circuit Recoverya.  Pääset lukemaan lisää näistä elämäämullistavista kotitreenipaketeista alla olevista linkeistä.

 VAUHDIKAS JA KEHITTÄVÄ M-CIRCUIT®



Kuinka vähän on tarpeeksi?
Exercisemaster valmentajat 17 kesäkuuta, 2022
Jaa somessa
Tagit
Arkisto
Paluu harjoitteluun tauon jälkeen